Ecologie

Als je ecologie hoort, aan wat denk jij dan zoal? Aan broeikasgassen en klimaatsverandering? Extreem veganisme en een verbod op vlees? Geitenwollensokken? Bakfietsen?
De term bevat vele kleuren, kanten en bijklanken, maar ecologie omvat eigenlijk alle relaties tussen levende wezens en het landschap, de natuur. Vandaag de dag is ecologie een belangrijk thema omdat het héél belangrijk is om goed zorg te dragen voor ons leefmilieu, zodat het klimaat waarin wij leven niet te erg veranderd.

Ook voor Scouts en Gidsen is Ecologie heel belangrijk. "De natuur is onze troef", staat in de visietekst van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Baden-Powell zei het zelf ook al: “Leave this world a little better than you found it.
Met het jaarthema "Minder is meer" (2018-2019), zet ecologie nog meer in de kijker en laat zien dat het belangrijk is om stil te staan bij de impact die wij hebben op de natuur. Wist je dat we gemiddeld jaarlijks maar liefst 400 kg afval per persoon produceren? Dat is enkel het afval dat we zelf in de vuilbak gooien, want eigenlijk wordt er nog 10 keer meer afval gemaakt bij het produceren van al die spullen die we dagelijks gebruiken.

Bij jullie AGC ecologie kunnen jullie buiten vele weetjes, ook vormingen krijgen over de vele zijden van ecologie. Enerzijds om jullie extra tips te geven, maar ook om zelf eens na te denken over wat je al doet en kent en waar je nog in kan verbeteren.
Evenementen, activiteiten, kampen en de hele jaarwerking kan ge-eco-pimpt worden en daarbij willen we jullie ook helpen.

Contacteer gerust Marnix, onze AGC Ecologie voor je kleine en grote zorgen, vragen, problemen, … .
ecologie@gouwopsinjoor.be

Je kan ook altijd eens een kijkje nemen bij Ploeg Ecologie van Scouts en Gidsen Vlaanderen op:
https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/ecologie
https://www.facebook.com/ploegecologie/