Akabe

Anders KAn BEst (AKABE): Scouting voor kinderen en jongeren met een handicap 

Bij de scouts is er plaats voor iedereen, verschillen zien we als een plus. Scouting is nagenoeg de enige jeugdbeweging met een aanbod voor kinderen en jongeren met een handicap. Er zijn groepen met een specifieke tak, bij andere groepen doen ze gewoon mee met de andere takken. Er zijn ook aparte groepen met een aanbod op maat. Akabe is plezier maken, vrienden leren kennen, activiteiten doen en ook wel vaak dingen leren.

In Vlaanderen zijn er ongeveer 25 Akabe-groepen voor kinderen en jongeren met een handicap. Daarnaast zijn er nog ongeveer 20 Akabe-takken waar kinderen met een handicap in een apart deel van de gewone scoutsgroep activiteiten doen. Het totale ledenaantal schommelt rond 1500. Voor deze kinderen en jongeren staan circa 500 leid(st)ers iedere week paraat. 

Voor de duidelijkheid geven we ook nog dit even mee: Akabe is scouting, wij zorgen niet gewoon voor bezigheid maar streven ernaar dezelfde scoutsactiviteiten te organiseren als de activiteiten voor kinderen zonder beperking. Pleinspelen, op tocht gaan, slapen in tenten, ... zijn ons dus niet vreemd. Onze leiding zijn allen vrijwilligers die zich engageren om elke week een toffe vergadering in te steken. Inclusie van deze kinderen en jongeren in de samenleving, en dus in scouting, is het doel van akabe.

Bij Gouw Opsinjoor is Sara Gryp onze AGC (adjunct-gouwcommissaris) Akabe, zij ondersteunt de akabegroepen in onze gouw. Je kan haar bereiken via akabe@gouwopsinjoor.be.

Elke jaar wordt er vanuit de gouw een Akabe-dag georganiseerd waarbij alle groepen elkaar spelenderwijs leren kennen.

In Gouw Opsinjoor kunnen we deze Akabe-groepen terugvinden:

- 47ste Koningin Fabiola - Akabe Edegem

- Wadoeda - Akabe Duffel

- Thila Coloma Tictak - Akabe Mechelen

- Akabe Lint

- Frassati - Akabe Bonheiden

- Toetertoe - Akabe Terhagen